Nieuwe contactlens meet bloedwaarden

Nieuwe contactlens meet bloedwaarden

www.mediquality.net Een nieuwe zachte contactlens van Zuid-Koreaanse makelij maakt het mogelijk glucosewaarden te meten in het traanvocht. Diabetespatiënten dan minder vaak bloed te prikken. De lens werd ontwikkeld aan de technische universiteit van Ulsan in Zuid-Korea zeggen. Gelijkaardige lenzen werden eerder al ontwikkeld mar die irriteerden het oog. De nieuwe lens is zachter en levert hierdoor minder kans op oogirritatie.

De elektronica die in de lens verwerkt is zit op kleine kunststofvlotjes, verankerd in de flexibele elastomeren waaruit de rest van de lens bestaat. De lens heeft bovendien betere optische eigenschappen dan veel materialen die tot nu toe worden gebruikt, aldus een studie in Science Advances. De Zuid-Koreaanse lens bestaat uit vier componenten: een flexibele antenne die energie uit radiogolven opvangt, een minuscule gelijkrichter die daar gelijkstroom van maakt en een glucosesensor plus signaal-ledje. De werking is gebaseerd op de stroomweerstand in het traanvocht. Hoe hoger het glucoseniveau, hoe lager de weerstand. Wanneer een grenswaarde wordt overschreden, wordt het stroompje niet langer door het ledje geperst, maar loopt het via de sensor en dooft de led. Dat het ledje uitgaat als niveaus te hoog zijn, is tegenintuïtief, schrijven de onderzoekers: je zou verwachten dat het gaat branden als er iets mis is. Een groter bezwaar is dat het systeem niet reageert op te lage waarden, die ertoe kunnen leiden dat patiënten het bewustzijn verliezen.

Verder kleven er nadelen aan traanvochtmetingen: glucoseniveaus kunnen langer dan 15 minuten na-ijlen op de waarden in het bloed, zegt hoogleraar diabetologie Eelco de Koning van het Leids Universitair Medisch Centrum in De Volkskrant. Dit kan ertoe leiden dat de drager te laat wordt gewaarschuwd. Dit geldt voor alle methoden die niet gebaseerd zijn op directe bloedwaarden, zegt De Koning. 'Het voordeel is het continu meten, terwijl veel patiënten doorgaans vier tot zes keer per dag bloed prikken.' Hierdoor krijgt de drager wel een beter beeld van hoe de waarden door de dag schommelen en kan de therapie daarop worden afgestemd.

http://advances.sciencemag.org/content/4/1/eaap9841.full