De toekomst zit in een oogwenk

De toekomst zit in een oogwenk

Neurowetenschappers hebben ontdekt dat de primaire visuele cortex verantwoordelijk is voor het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen en het waarnemen van onze omgeving.

Een tijdmachine kan veel dichterbij zijn dan een verrekte plotlijn in een science fiction film.
In feite kan het in hetzelfde orgaan zijn dat u helpt om te beslissen wat u elke ochtend voor ontbijt wilt eten.
Neurowetenschappers van de Radboud Universiteit hebben aangetoond dat de primaire visuele cortex betrokken is bij de voorspelling van toekomstige gebeurtenissen, evenals de waarneming van de omgeving van een individu.

Als onderdeel van het onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, werden de deelnemers aan de studie een witte stip getoond die van links naar rechts van het scherm verschoof terwijl ze in een functionele MRI-scanner lagen.
Nadat de deelnemers de bewegende stip enkele minuten bekeken, werd soms alleen de eerste stip aan de linkerkant van het scherm getoond. Onderzoekers constateerden dat wanneer dit gebeurde, de visuele cortexactiviteitspatroon niet alleen de punt op het scherm vertegenwoordigde maar ook de resterende punten in de sequentie.
De auteur van het onderzoek, dr. Matthias Ekman, vertelde OT dat de visuele cortex toekomstige gebeurtenissen voorspelde, zelfs als iemand anders de aandacht elders had - wat laat suggereren dat het een automatisch proces was.
"Onze resultaten laten zien dat we verwachtingen vormen voor aankomende gebeurtenissen en dat de visuele cortex een sequentie kan voltooien van slechts een gedeeltelijke input," legde hij uit.
In een vervolgstudie zullen de onderzoekers nagaan welke andere gebieden van de hersenen samenwerken met de visuele cortex om toekomstige gebeurtenissen te anticiperen.
"We verwachten dat de hippocampus - een hersengebied gekoppeld aan geheugen - een belangrijke rol speelt in dit proces," concludeerde Dr Ekman.

Artikel verschenen op AOP