De gedragscode voor opticiens is een fiasco

De gedragscode voor opticiens is een fiasco

De gedragscode voor opticiens is een fiasco. Voorgesteld door de minister eind 2016, heeft dit charter als doelstelling een transparantie te creëren in de prijzenpolitiek van opticiens naar consumenten toe. Vier maand later, is dit charter door amper 2% ondertekend.

www.rtbf.be

Juridische sancties

Het charter werd echter breed aangekondigd door de belgische beroepsfederatie, maar het doet er niet toe. Vele opticiens hebben dit charter nooit gelezen, hetgeen uitlegt waarom er slechts 38 het ondertekend hebben.

De reden? Dit charter wordt reeds door velen gerespecteerd, legt de voorzitter van de vereniging voor opticiens Viviane De Vries uit: "Wanneer een client een advies of offerte vraagt aan een opticien, dan geeft deze reeds alle details over de glazen."

Niettegenstaande, als zovelen weigeren het charter te ondertekenen, dan is dat om zich niet bloot te stellen aan juridische sancties in het geval men verzaakt aan de voorwaarden. "Als hij het charter ondertekend, moet hij dit respecteren en dient hit dit papier te doen als een client vraagt om een offerte."

Om de professionnals aan te moedigen heeft minister Peeters de beroepsvereniging gecontacteerd. Deze bevestigd echter niet over voldoende middelen te beschikken om de professionnals te doen inschrijven. Een evaluatie zal gemaakt worden eind 2017 om te zien of het charter enig nut heeft.